Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

(III) TO «ΜΥΣΤΙΚΟ» ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Με δύο λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως το μυστικό της εξέλιξης για την ανθρωπότητα είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι στην ουσία της ψυχής μας είμαστε όλοι ίδιοι. Όλη η εξέλιξη των ανθρώπων μέσα από διαφορετικούς δρόμους θέλει να αναδείξει το γεγονός ότι ότι στην πραγματικότητα, το «πρόβλημα» είναι η ίδια η εξέλιξη και η λύση βρίσκεται μέσα στο πρόβλημα και περνάει από αυτό. Περνάει γιατί η εξωτερική εξέλιξη δεν έχει όρια. Υπάρχει λοιπόν μια εσωτερική εξέλιξη που γιγαντώνεται μέχρι να συνειδητοποιήσει τον γραμμικό εαυτό της και να «μηδενιστεί». Τότε ο άνθρωπος γίνεται το Μηδέν, γίνεται το Άπειρο.
Υπάρχει μια εξωτερική εξέλιξη που έχει να κάνει με την επιβίωση και την δημιουργία. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι: είναι διαφορετική η εξωτερική από την εσωτερική εξέλιξη; Για όσο ο άνθρωπος θα αναζητά τον εαυτό του τόσο θα υπάρχει εξωτερική εξέλιξη και καινοτομία. Η ποιότητα τώρα της εξωτερικής εξέλιξης μας παρέχει και το επίπεδο αυτογνωσίας του ανθρώπου. Κυρίως μας το παρέχει, ως ένδειξη, ως τρόπος χειρισμού, προβολής και προσφοράς της δημιουργικής ενέργειας προς τα έξω.
Το «πρόβλημα» δημιουργείται από το γεγονός ότι η εξωτερική εξέλιξη δεν σταματάει και η εσωτερική εξέλιξη υπάρχει πάντα «εκεί». Με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάτι να εξελίξεις εσωτερικά αλλά να αφαιρέσεις. Υπό αυτήν την έννοια η εξωτερική εξέλιξη καθυστερεί την μετουσίωση της ανημποριάς. Ο άνθρωπος πλέει σε πελάγη ευτυχίας μαζί με τον καλό και τον κακό του εαυτό. Ο πολιτισμός είναι το τέλειο καθρέφτισμα της ψυχής μας, μην έχουμε ψευδαισθήσεις για το αντίθετο, και η μετουσίωση του πολιτισμού είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία.
Τι θέλουμε; Όταν επιθυμούμε αναγνωρίζουμε αυτόματα τον διαχωρισμό μεταξύ μας αλλά, μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά, με την αρχική συνειδητοποίηση της διάσπαση μας, και με την ένωση του ατομικού με το καθολικό.
Θέλουμε να ζούμε σαν υπηρέτες ή σαν άρχοντες του εαυτού μας; Τι πραγματικά θέλουμε και τι κάνουμε; Θέλουμε απλά να την «παλεύουμε» ή θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας; Αφήστε τα παιδιά στην ησυχία τους. Ερευνούμε τι θέλουμε εμείς. Οτιδήποτε άλλο είναι υπεκφυγές. Θέλουμε να την «παλεύουμε» ή θέλουμε να ζούμε; Αν θέλουμε να την «παλεύουμε» αρκούν να κάνουμε 5 πράγματα. Αν όμως θέλουμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας σε βάθος από την καλή και την ανάποδη, πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε, να βγούμε από το αντίσκηνο στο οποίο κρυβόμαστε.
Τι θέλουμε και τι μπορούμε; Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων μας και είναι ακόμη καλύτερο να έχουμε επίγνωση των αδυναμιών μας. Όσο μεγαλώνει η αντίληψη μας τόσο θα μεγαλώνει και το χάσμα μεταξύ φωτός και σκότους, τόσο περισσότερο δηλαδή φαινομενικά θα ισχυροποιούνται οι δύο πόλοι. Αυτό μπορεί να τρομάζει αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την όλο και μεγαλύτερη επίγνωση των αδυναμιών μας. Όσο πιο ξεκάθαρα γίνονται τα ψυχολογικά μας προβλήματα τόσο περισσότερο γεμίζουμε με θάρρος για να αντιμετωπίσουμε – με αγάπη. Η Ιθάκη είναι η Αγάπη.